četvrtak, 6. listopada 2022.

KURABIY -PRHKANCI PUNJENI SA JABUKAMA



TIJESTO:
250 g maslaca 
1 jaje 
60 ml ulja 
100 g jogurta 
100 g šećera u prahu 
2 vanil šećera 
malo sode bikarbone 
500 g glatkog brašna 
PUNJENJE: 
500 g ribanih jabuka 
100 g šećera 
75 g usitnjenih oraha 
20 g maslaca 
1 žličica cimeta 
punjenje može biti i sa pekmezom ili nutellom 
 

Prvo napravimo nadjev.



Jabuke očistite i naribajte te ih stavite na maslac da se pirjaju,dodajte zatim cuker i začine po želji(kod mene su to cimet u suradnji s kardamomom ili klinčkom,vama po vašem guštu).Kad se jabuke propirjaju tj nestane tekućina koju puste tijekom pirjanja dodamo na kraju orahe i po želji malo ruma ako volite, te dobro sve skupa pomiješamo da se orasi i rum jednako sjedine sa jabukama,ja prvi put nisam al ovaj put sam stavila rumu i malo datulja da malo pojačam okus.Gotov nadjev pokrijemo sa prozirnom folijom i stavimo da se ohladi. 

Krenemo za to vrijeme dok se nadjeva hladi sa izradom tijesta.U posudu stavimo maslac sobne temperature,ulje,jaje,jogurt i obje vrste šećera.Malo mikserom izmješamo dok se sve namirnice ne povežu ,zatim dodajemo brašno koje smo pomiješali sa malo sode bikarbone i ručno zamijesimo tijesto.Dobiveno tijesto na pola sata stavite u frižider da se odmorite. Za ove keksiće koristila sam silikonski podmetač za jelo koji sam nabavila baš zbog njih jer jako efektno izgledaju kao jezici ili šišarke. 



Od odmorenog tijesta zatim napravimo male loptice tezine 20 g tako da vam svi keksići budu jednake veličine. 



Ispalo mi je 51 loptica. 

Zatim krenemo sa izradom samih keksića. Na silikonskoj podlozi razvaljamo dlanom i prstima svaku lopticu te na sredinu stavimo malo nadjeva.



Onda gornju stranu tijesta prebacimo preko nadjeva kao na slici. 



Nakon toga donju situaciju tijesta prebacujemo preko gornje i zatvorimo keksiće sa strane.



Ovako izgleda gotov keksić. 



Kekse možete raditi i ako nemate ovakav silikonski podmetač, jednostavno lopticu tijesta razvaljate na isti način na dlanu i napravite ih glatke bez ovih šara . 



Tijesto je jako podatno i super je za raditi.



Keksiće također možete puniti i sa pekmezom i nutelom ako volite,ja svojim radim sve tri kombinacije jer svakako voli drugačiji okus ;)



Nema komentara:

Objavi komentar

Kiselo grožđe sa papričicom

 Recept je od moje mi drage prijateljice Olgice. Sastojci: 1 kg ljutih papričica 2-3kg bijelog grozda Preljev: 2 l vode 1 l alkoholnog octa ...