1 kg fino mljevnog šećera u prahu (franck)
150 g sirupa za razblaživanje sa okusom bazge i limuna (tip lero sok)
15 g želatine
60 ml vode
30 ml ulja
U veču zdjelu stavimo šećer u prahu.
Želatinu prelijemo sa 60 ml vode i ostavimo da nabubri.
U metalnoj posudi izvažemo 150 g sirupa od bazge i limuna te stavimo da se zagrije.Kad se sirup zagrijao i lagano zavrio ubacimo unutra 30 ml ulja i nabubrenu želatinu te sve skupa još malo kuhamo dok se želatina ne rastopi.
Sklonimo sa vatru i još par minuta (cca 3 min) miješamo dok se smjesa malo ne rashladi.
Zatim sirupastu smjesu izlijemo u šećer i prvo žlicom miješamo dok ne postane kompaktna smjesa pa onda završimo mjesanje sa rukama.Možda će vam trebati još malo šećera za doradu cca 2 žlice dok ne dobijte smjesu koja se ne lijepi previše za ruke,al morate biti oprezni da ne dodate previše šećera jer će vam smjesa pucati.Meni neki puta bude dovoljno 1 kila a neki puta moram ubaciti još koju žlicu da dobijem finu masu .
Fondant obavezno radim dan ranije da se fino stisne i da se može fino valjati.Kao i kod fondanta sa medom i glicerinom on se do drugog dana stisne i bude dosta čvrst,onda ga samo na par sekundica ubacim u mikrovalnu i spreman je za raditi. Ako želite fondant u boji onda boju dodajte malo prije nego ubacite želatinu i ulje u sirup da se boja fino rastvori.
Ja od boja koristim eterike boje u prahu ili gel boje.
PS- Možete koristiti i samo sirup od limuna ako ne volite mix bazge i limuna ,moji klinci vole kao ovaj sirup pa onda uvijek s njim radim i svi koji su dosad vjerojatno ovaj fondant bili zadovoljni okusom.
Nema komentara:
Objavi komentar