petak, 10. veljače 2023.

Školjkice

 



Tijesto:

250g glatkog brašna

100 g maslaca

1vanil šećer

1/2 pecilnog praška

1 jaje

115 g šećera u prahu

Krema:

2 cijela jaja

4 žlice šećera

1 puding vanilija

1 žlica gustina

350 ml mlijeka

1vanil šećer

200 ml slatkog vrhnja

+  malo slatkog vrhnja za ukras

Za ove kolačiće treba vam  kalup prave školjke  jakobove kapice.



Prvo skuhati kremu.  Jaja  i šećer umutiti mikserom dok ne posvijetle. Zatim jajima dodati 50 ml mlijeka  puding i gustin pa sve skupa još malo promiksati da nema grudica. Ostatak mlijeka ukuhati i kad zavri umiješajte smjesu jaja i kuhati dok se ne zgusne. Kremu pokriti prozirnom folijom da se ohladi . Ohlađenu kremu promiksati i umiješati umučeno slatko vrhnje.

Umijesiti tijesto od sastojaka . Tijesto razvaljajte na 3 mm , izrezati krugove promjera 6 cm i krugovima obložiti  kalup školjke .




 Peći ih na 180 °C  15 min

Kremu staviti u dresir vrećicu. Ohlađene polovice školjke puniti sa   vanil kremom i na nju još staviti sloj umučenog šlaga, poklopiti drugom polovicom školjke . Nafilane  školjke posipati šećerom u prahu i u svaku staviti perlu.

P.s školjkice si možete ispeći i par dana ranije. Pečene držite u metalnim kutijama dok ih ne budete punili. Filate ih dan ranije prije  posluživanja tako da tijesto otpusti od kreme.


Nema komentara:

Objavi komentar

Kiselo grožđe sa papričicom

 Recept je od moje mi drage prijateljice Olgice. Sastojci: 1 kg ljutih papričica 2-3kg bijelog grozda Preljev: 2 l vode 1 l alkoholnog octa ...