Jagodno bazgina fantazija
Biskvit: 5 jaja
140 g šećera
220 g glatkog brašna
1 pecilni prasak
90 ml ulja
90 ml vode
1 šećer od vanilije
Krema: 250 g mascarponea
200 g sirnog namaza
230 g grčkog jogurta
100 ml sirupa bazga-limun
300 ml slatkog vrhnja
4 listića želatina
500 g jagoda
Swiss krema: 70 g bjelanjaka
140 g šećera
240 g maslaca
par kapi extrakta naranče
Brašno pomiješajte sa pecilnim praškom.
Bjelanjke odvojiti od žumanjaka. Bjelanjcima čim se zapjene dodati vanil šećer i umutiti u čvrsti snijeg. Žumanjke sa šećerom,uljem i vodom umutiti pjenasto ,zatim dodati na dva puta brašno i sve dobro povezati. Zatim u smjesu žutanjaka lagano umiješati snijeg. Biskvit peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 °C cca 50 min u kalupu promjera fi 20.
Ohlađeni biskvit prerezati na četiri lista.
Želatinu namočiti u vodi da nabubri. Jagode narezati na šnitice. Slatko vrhnje umutiti u čvrsti šlag.
Pomiješajte obje vrste sira i grčki jogurt. Zatim dodati sirup bazge i šlag. Sve dobro promiješati i na kraju umiješati rastopljenu želatinu koju ocijedite od vode i rastopiti ju na pari ili u mikrovalnoj.
Smjesu kreme i jagode podijeliti na tri dijela i nafilati torti. Sirup od bazge i limuna razblažiti i njime natopiti svaki list biskvita.
Nafilanu tortu staviti na hlađenje .
Swiss kremu napravite tako da bjelanjke i šećer stavite na paru kuhati uz stalno miješanje dok se kristali šećera ne rastope, napravite test sa prstima ako ne osjetite kristale šećera bjelanjci su spremni za miksanje. Bjelanjke prebaciti u zdjelu miksera i miksati ih cca 10 min dok se ne napravi čvrsti svileni snijeg.
Zatim dodati pomalo maslac sobne temperature i ponovno miksati dok smjesa ne postane pufasta.
Na kraju dodati ekstrakt naranče i ukrasiti tortu.
P.s tortu umjesto Swiss kremom možete ukrasiti i samo šlagom.
Nema komentara:
Objavi komentar