srijeda, 21. travnja 2021.

Lemon poppy seed cake

 Gledam ovaj kolačić već godinama i nikako ga stići dosad isprobati.Kako u popodnevim satima u zadnje vrijeme obavezno pijem čaj, ovo  je bio totalni pogodak popodnevnog deserta uz šalicu čaja.  

               




Sastojci; 225 g brašna  

                1 žličica pecilnog praška 

                ½ žličice soli 

               175 g  maslaca sbbne  temperature 

                150 g šećera 

                3 velika jaja 

                2 žlice svježeg soka limuna  

                10 g korice limuna iz vrečice ili korica 2 svježa limuna 

                 2 žlice maka u zrnu 

                 175 ml mlijeka 

Glazura; 1 žlica soka limuna  

                 140 g šećera u prahu  

                  4 žlice mlijeka 

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. 

Prvo pomiješajte brašno, pecilni prašak i sol. 

Omekšali maslac miksamo sa šećerom dok ne bude lijepo flafast  tj onako lijepo pjenast. 

U smjesu maslaca dodajemo jedno po jedno jaje i svaki puta dobro promiksamo  da se jaje fino poveže sa maslacem i šećerom. 

Kad smo dodali sva jaja ,ubacimo  u smjesu sok  od limuna, koricu i mak u zrnu . 



Zatim dodamo prosijane suhe sastojke i mlijeko. 

 U nauljenu posudu dimenzija 21 *11 stavite smjesu, poravnate  vrh i onda par puta posudu tresnete od radni stol  kako bi izašli mjehurići zraka ako su kojim slučajem ostali, a i da se tijesto jednako mjerno rasporedi po posudi. 



Kolač pečete cca 50-55 min ovisno o vašoj pećnici. Obavezno napravite test sa štapićem da vidite jeli gotov. 

Pečen kolač ostavite da se  dobro ohladi prije stavljanja preljeva. 

Za preljev pomiješajte sve sastojke , preljev ne smije biti pregusti a ni pre rijetki . 

Ako vam se čini da je rijedak dodajte još šećera u prahu, a u slučaju da je pre gusti dodajte par kapi mlijeka ili limuna.  

Žlicom prošarajte-premažite preljev po  kolaču. 

Skuhajte dobar čaj i uživajte u prefinom kolačiću uz dobru šalicu čaja. 






Nema komentara:

Objavi komentar

Kiselo grožđe sa papričicom

 Recept je od moje mi drage prijateljice Olgice. Sastojci: 1 kg ljutih papričica 2-3kg bijelog grozda Preljev: 2 l vode 1 l alkoholnog octa ...