četvrtak, 20. rujna 2018.

Bundevasta pogača




Kraljicu jeseni bundevu volim u svakom obliku i okusu.Kako slatka ili slana verzija, ako joj je glavni sastojak bundevica ja sam uvijek za ;)Ova pogača nastala je slučajno jer mi je ostalo pirea kad sam radila buftlice,moji se poželili malo domačeg peciva pa sam  onak od oka složila ovu  pogaču ;)


Bundevu sam u ovom slučaju skuhala na pari i štapnim mikserom pretvorila u pire.To sam napravila dan ranije i onda pire  bundeve stavim u gazu i cijediljku da se iscijedi višak tekučine,Možete ju i ispeči u pečnici i onda napravite pire,to prepuštam vama na odabir.Prvo stavimo kvasac da se diže sa 1 žličicom šećera,2 žličice brašna i 1 dcl toplog mlijeka.Dok se kvasac aktivira pripremimo ostale sastojke.Pomiješamo brašno sa soli i pecilnim praškom,napravimo udubinu u brašnu te u nju  dodamo pire od bundeve,ostatak mlijeka,ulje,omekšali maslac i jaja.Zatim na sve to izlijemo uzašli kvasac i zamijesimo glatko tijesto.Tijesto pokrijemo i ostavimo da se diže.Kad se diglo premjesimo ga i ostavimo da se digne još jednom te onda krečemo sa završnim radnjama.Tijesto nakon dizanja podijelimo na 4 loptice.

Zatim svaku lopticu razvaljamo na debljinu pola cm i premazemo ju sa omekšalim maslacem.

Tako premazano tijesto zatim zarolamo u roladu te ju rezemo na jastučiće veličine 5 cm

Svaki jastučić zatim  debljim štapičem ili drškom kuhače utisnemo po sredini

Pa onda isti taj jastučic  na isti način utisnemo po drugoj strani

Dobivene jastučiće slažemo u obruč za torte fi 28, a možete i na običan pleh za pečenje.
Stavimo zatim  pogaču da se diže.Nakon što se  posloženo tijesto diglo stavljamo peči u zagrijanu pečnicu na 200 stupnjeva cca 45 min( ovisi o vašoj pečnici)


Nema komentara:

Objavi komentar

Kiselo grožđe sa papričicom

 Recept je od moje mi drage prijateljice Olgice. Sastojci: 1 kg ljutih papričica 2-3kg bijelog grozda Preljev: 2 l vode 1 l alkoholnog octa ...