srijeda, 22. studenoga 2023.

Panna cotta torta




Podloga:

300 g mljevenog keksa
100 ml slatkog vrhnja
100 ml mlijeka

Bijela krema:

300 ml  slatkog vrhnja
200 g kiselog vrhnja
100 g bijele cokolade
1 vanil secer
1 mljevena zelatina

Tamni dio:

300 ml slatkog vrhnja
200 g kiselog vrhnja
1 vanil secer
100 g tamne cokolade
1 mljevena zelatina

Voćni dio:

500 g višanja iz kompota
350 ml soka iz kompota
2-3 žlice šećera
2 pudinga vanilije
50 g maslaca

Preljev( ganash)
150 ml slatkog vrhnja
150 g čokolade
Kekse samljeti. Vrhnje i mlijeko pomijesati i staviti da se grije, prije nego zavrije maknuti s ploce i preliti preko keksa. Dobro izmijesati i ravnomjerno utisnuti u kalup promjera oko 20-23 cm.



Bijela krema:
Zelatinu napraviti prema uputstvu na vrecici i dodati je na kraju u vrucu kremu.

Slatko vrhnje staviti na plocu, dodati vanil secer i nakidanu bijelu cokoladu, povremeno promijesati dok se cokolada otopi i maknuti s ploce prije nego zavrije.

Dodati kiselo vrhnje i izmijesati da se dobije jednolicna smjesa.



Bijelu kremu izliti na podlogu od keksa i staviti u frizider da se krema stisne (oko 1 sat).
Kad se bijela krema stisnuta radimo voćni dio.
Ocijedite višnje.  Višanje malo usitnimo sa štapnim  mikserom, ulijemo 200 ml soka kompota sa šećerom i stavimo da prokuha. Puding razmutimo u 150 ml soka i ukuhamo u uzavrele višnje.  U gotovu vruću kremu dodamo maslac , dobro promiješamo i ostavimo cca 5 min da se malo prohladi prije stavljanja na bijeli dio kreme.
Prije stavljanja voćnog dijela na bijeli dio vilicom malo izgrebati površinu bijele kreme kako se nebi kasnije odvajao voćni sloj.



Tamna krema:

Napraviti sve isto kao i s bijelom kremom, samo staviti tamnu cokoladu.

Tamnu kremu izliti preko stisnuto voćnog sloja ( isto izgrebati vilicom površinu voćnog  dijela)i opet staviti u frizider dok se tamna krema stisne.




Gotovu, ohladjenu tortu u

krasiti slagom, ganashom,mirror glaze-om ili nekim vocnim preljevom.

Ganash napravimo tako da zagrijemo slatko vrhnje ,ubacimo čokoladu da se rastopi I prelijemo preko ohlađene tamne kreme.

Nema komentara:

Objavi komentar

Kiselo grožđe sa papričicom

 Recept je od moje mi drage prijateljice Olgice. Sastojci: 1 kg ljutih papričica 2-3kg bijelog grozda Preljev: 2 l vode 1 l alkoholnog octa ...