srijeda, 29. studenoga 2023.

Kolač sa pekmezom od dunje




300 g brašna

50 g kakaa

160 g šećera

1 žličica soli 

12 g praška za pecivo 

120 ml ulja

240 ml kipuće vode

2 žlice ribane korice naranče

120 ml soka ocijeđene mandarine (naranče)

1 žličica vanilija ekstrakta 

2 jaja

5-6 žlica pekmeza od dunje( naranče)

Ganash:

150 ml slatkog vrhnja 

150 g čokolade

Pomiješajte suhe sastojke, brašno, kakao, šećer, prašak za pecivo i sol.

U maloj posudi pomiješajte ulje, vodu, sok i koricu naranče te ekstrakt vanilije.

Polako dodajte mokre sastojke suhim sastojcima i miješajte da se sjedine. Zatim dodajte jedno po jedno jaje, miksajući nakon svakog dodavanja.

Kalup promjera fi 26 cm obložite papirom za pečenje i ulijte pola pripremljene smjese. U mom slučaju sam iskoristila nove silikonske kalupe .


Pecite 10-15 minuta na 180 stupnjeva da se biskvit malo zapeče (da porumeni toliko da se prelije pekmezom). 




 


Zatim izvadite iz pećnice i premažite džemom od dunje te prelijte ostatkom smjese.











Kolač vratite u pećnicu i pecite još 25-30 minuta. Provjeriti čačkalicom da li je biskvit pečen, ako izađe suha, pečen je.

Kolač ostaviti u kalupu da se ohladi pa skinuti papir i prebaciti na pladanj ili veliki tanjur.

Ganash:

Slatko vrhnje staviti da se ugrije, zatim stavite unutra čokoladu i miješajte dok se čokolada ne rastopi.  Kad se sva čokolada rastopila prelijete ganash po kolaču.

U originalu kolač se radi sa sokom od naranče i pekmezom od naranče ali ja nisam imala tih namirnica u kući , a moralaaaa sam isprobati nove kalupe😉😁 zamjenila sam ih sa mandarinama i dunjom.







Nema komentara:

Objavi komentar

Kiselo grožđe sa papričicom

 Recept je od moje mi drage prijateljice Olgice. Sastojci: 1 kg ljutih papričica 2-3kg bijelog grozda Preljev: 2 l vode 1 l alkoholnog octa ...