Tijesto:
3 žumanjka
50 g šećera
90 g maslaca
2 žlice jogurta
260-280 g glatkog brašna
1 žličica pecilnog praska
Prstohvat soli
Listići badema
Voćno punjenje:
500 g smrznutog voća
70 g šećera
1 vanil šećer
50 g gustina
50 ml vode
Pjena od bjelanjaka
400 g grčkog jogurta
3 bjelanjka
75 g šećera
1 vanil šećer
40 g gustina
Prvo skuhati voće . Pomiješati gustin i vodu. Voće sa šećerom staviti da kratko prokuha, zatim umiješati gustin sa vodom I ukuhati da se zgusne. Ostaviti sa strane da se malo prohladi dok napravite tijesto.
Mikserom pomiješajte žumanjke sa šećerom, malo soli, omekšalim maslacem i jogurtom. Na kraju umiješati brašno sa pecilnim praškom. Umijesiti glatko tijesto.
Odvojiti 1/4 tijesta, zamotati ga i staviti ga u škrinji da se stisne kako bi ga ljepše i lakše naribali kao završni sloj.
Ostatak tijesta razvaljati i obloziti dno i stranice kalupa za torte promjera fi 18-20.
Obložen kalup stavite u frižider dok pripremate nadjev od bjelanjka.
Pjena od bjelanjka: bjelanjke sa prstohvatom soli miksati dok se ne zapjene, dodati šećer i miksati u čvrsti snijeg. Zatim u čvrsti snijeg umiješati jogurt i gustin. Dobro pomiješati da se svi sastojci dobro povežu.
Dno tijesta namazali sa 1 žlicom nekog tamnog pekmeza ( kod mene od šljiva ), na pekmez istresti voćno fil, a na voćni dio staviti smjesu od bjelanjka.
Po vrhu tj. smijesi od bjelanjka naribamo onu 1/4 tijesta iz škrinji i posipati listićima badema.
Tortu pečemo na 170°C cca70 min.
Pečenu tortu ostavimo da se ohladi u kalup do drugog dana .
Nema komentara:
Objavi komentar