ponedjeljak, 14. kolovoza 2023.

Jogurt torta sa šumskim voćem




Tijesto:

3 žumanjka

50 g šećera 

90 g maslaca 

2 žlice jogurta 

260-280 g glatkog brašna 

1 žličica  pecilnog praska

Prstohvat soli

Listići badema

Voćno punjenje:

500 g smrznutog voća 

70 g šećera 

1 vanil šećer

50 g gustina

50 ml vode

Pjena od bjelanjaka

400 g grčkog jogurta 

3 bjelanjka

75 g šećera

1 vanil šećer

40 g gustina

Prvo skuhati voće . Pomiješati gustin i vodu. Voće sa šećerom  staviti da kratko prokuha, zatim umiješati  gustin sa vodom I ukuhati da se zgusne. Ostaviti sa strane da se malo prohladi dok napravite tijesto.





Mikserom pomiješajte žumanjke sa šećerom, malo soli,  omekšalim maslacem i jogurtom. Na kraju umiješati brašno sa pecilnim praškom. Umijesiti glatko tijesto.



Odvojiti 1/4 tijesta, zamotati ga i staviti ga u škrinji da se stisne kako bi ga ljepše i lakše naribali kao završni sloj. 

Ostatak tijesta razvaljati i obloziti dno i stranice kalupa za torte promjera fi 18-20.



 Obložen kalup stavite u frižider  dok pripremate nadjev od bjelanjka.

Pjena od bjelanjka: bjelanjke sa prstohvatom soli miksati dok se ne zapjene, dodati šećer i miksati u čvrsti snijeg.  Zatim u čvrsti snijeg  umiješati  jogurt i gustin.  Dobro pomiješati  da se svi sastojci dobro povežu. 





Dno tijesta namazali sa 1 žlicom  nekog tamnog pekmeza ( kod mene od šljiva ), na pekmez istresti  voćno fil, a na voćni dio staviti smjesu od bjelanjka.


Po vrhu tj. smijesi od bjelanjka naribamo onu 1/4 tijesta iz škrinji  i posipati listićima  badema. 






Tortu pečemo na 170°C cca70 min.

Pečenu tortu ostavimo da se ohladi u kalup do drugog dana .










Nema komentara:

Objavi komentar

Kiselo grožđe sa papričicom

 Recept je od moje mi drage prijateljice Olgice. Sastojci: 1 kg ljutih papričica 2-3kg bijelog grozda Preljev: 2 l vode 1 l alkoholnog octa ...