utorak, 21. veljače 2023.

Krafne



 Sastojci:

500 g glatkog brašna

20g svježeg kvasca

200 ml mlakog mlijeka

30 g šećera

1 vanil cuker

1/2 praška za pecivo

1 žlica ruma

4 žumanjka

1/2 ribane korice limuna

5 g soli

80 ml ulja

U mlako mlijeko staviti žličicu šećera , kvasac i žličicu brašna da se kvasac aktivira.

Dok se kvasac diže pripremite sve ostale suhe sastojke u zdjelu miksera.

Kad se kvasac aktivirao dodajte ga u brašno , zatim dodajte žumanjke i ulje te sve skupa nastavkom za tijesto mijesiti 5-7 min. Tijesto oblikujte u loptice cca 60 g svaka. Svaku lopticu staviti na list pek papira i ostaviti ih na toplome da se  dižu 2 sata. Ulje ugrijete i napravite test sa drvenom kuhačom tako da joj kraj uronite u  vrelo ulje. Kad se oko drveta odmah počnu stvarati sitni mjehurići ulje je idealno za pečenje  kragni. Krafnu stavljate peći  u ulje prvo gornju stranu i poklopiti posudu sa poklopcem te peći cca 2 min , zatim maknuti poklopac i okrenuti krafne da se ispeku i sa druge strane . Druga strana krafne se peče bez poklopca znači  u otvorenoj posudi. Pečene stavljajte na kuhinjske ručnike da upiju višak ulja. Punite ih pomoću šprice sa pekmezom ili nutelom.




Nema komentara:

Objavi komentar

Kiselo grožđe sa papričicom

 Recept je od moje mi drage prijateljice Olgice. Sastojci: 1 kg ljutih papričica 2-3kg bijelog grozda Preljev: 2 l vode 1 l alkoholnog octa ...