ponedjeljak, 26. prosinca 2022.

Božićni vijenac



Tijesto:

375 g glatkog brašna

200 ml mlijeka

112 g maslaca

1 vrećica suhog kvasca

40 g šećera 

1/4 žličice cimeta

1/4 žličice muškatnog oraščića 

1 žlica meda 

prstohvat soli 

nadjev:

250 g smrznutih malina 

70 g šećera 

30 g guština 

100 ml vode  



 Kvasac stavite u 100 ml mlakog mlijeka sa žličicom meda i malo brašna da se aktivira.

Pomiješajte brašno, sol, cimet, šećer i muškatni oraščić. Maslac malo otopite te ga dodajte brašnu. Dodajte uzdigli kvasac i ostatak 100 ml mlijeka te umijesite tijesto .Tijesto vam mora biti fino glatko ,ne smije se lijepiti za ruke .Ostavite ga da se diže na toplome cca 40 min.

Nadjev vam može biti od gotovog pekmeza ili napraviti nadjev od svježih ili smrznutih malina.

Nadjev od malina. Maline smrznute stavite sa vodom i šećerom da kratko prokuhate. Kad su prokuhale propasirajte ih da uklonite koštice. Propasiranu smjesu vratite na vatru te umiješajte gustin kojeg ste pomiješali sa par žlica vode .Ostavite da se smjesa prohladi kako biste se mogli razmazati po tijestu.

Nadošlo tijesto razvaljajte cca 5mm debelo. Namažite nadjev po tijestu.  



Tijesto zatim zarolajte u roladu.



Zarežite po sredini od početka do kraja.



Isprepletite ta dva tijesta u pletenicu.



Krajeve spojite i napravite vijenac od tijesta .



Da vam tijesto tijekom pečenja ne bi islo u širinu okolo možete staviti obruč od torte. Vijenac malo premažite uljem ili maslacem te posipajte sjeckanim pistacijama ako volite ,a možete i bez tog koraka.

Vijenac pecite na 170 stupnjeva cca 20 min. Po želji pečenog posipajte šećernom prahu.


Nema komentara:

Objavi komentar

Kiselo grožđe sa papričicom

 Recept je od moje mi drage prijateljice Olgice. Sastojci: 1 kg ljutih papričica 2-3kg bijelog grozda Preljev: 2 l vode 1 l alkoholnog octa ...