utorak, 25. listopada 2022.

Punjeni kruščići



TIJESTO:

1 bjelanjak

450 g glatkog brašna  

140 g kukuruznog brašna

400 ml tople vode  

1 žlica šećera

1 žličica soli

1 paket suhog kvasca

60 ml ulja

PUNJENJE:

3 krumpira

1 velika crvena paprika

100 g šampinjona 

1 feferončić ( po želji ) 

sol 

+ sir cheedar ili gauda 

+ potrebi za doraditi tijesto


U zdjelu stavite bjelanjak,vodu,šećer i sol.Promiješajte malo sa pjenjačom



Zatim ubacite kvasac i opet malo promiješajte.



Onda dodajte kukuruzno brašno i promiješajte sa pjenjačom.



Sljedeći korak je dodati obično brašno,ja sam dodavala na 3 puta ,prvi put dok sam ga dodala još sam se mogla pomiješati sa pjenjačom a kasnije na ostala dva dodavanja brašna smjesa umijesite ruke .






Na kraju dodajte ulje i zamijesite do kraja dok se sve lijepo ne poveže.





Tijesto zatim stavite na toplo da se diže.




Dok se tijesto diže nasjeckajte povrće na sitne kockice,a šampinjone na listiće.




Na maslinovom ulju prvo malo podinstate krumpir ,dok ne dobije onu staklenu bojicu.



Zatim dodajte papriku i gljive i dinstate dok krumpir nebude mekan .Posolite i začinite po svom guštu.Smjesu osatvite da se ohladi.



Tijesto se diglo ,fila se ohladila i možete početi s daljnjom pripremom.



 Tijesto istresite na pobrašnjenu površinu i još ga odozgo pobrašnite te doradite sa brašnom da vam se ne lijepi za prste.



Podijelite ga na 8 dijelova.



Oblikujte loptice.



Svaku lopticu malo rastanjite sa rukom.



Zatim ga ubacite u cjediljku ,kuhinjsko pomagalo koje ja koristim za krafne ili krumpiriće.Dobit ćete šare na kruščićima, a i lakše se puni i poslije zatvori.



Fila ohlađena i naribani sir su u pripremi i možemo krenuti sa filanjem.



Znači na tijesto stavimo prvo prodinstano povrće.




Na povrće zatim ide naribani sir.



I onda krenete od jednog kraja prema drugom zatvarati tijesto.



Zatvoreno tijesto još malo lagano potisnete da se šare cjediljke ocrtaju.




Ovako izgledaju pripremljeni kruščići.



Prije pečenja premazati ih sa žutanjkom.Ja ih nisam ostavila da se dižu nego sam ih stavila u hladnu pećnicu i namjestila temperaturu na 180 stupnjeva i pekla cca 25-30 min ,vi procjenite sami ovisno o vašoj pećnici,Ako ih ostavite sa strane da se malo dižu pecite ih onda u zagrijanoj pećnici na istoj temperaturi ali 20 min.



Pečene kruščiće sam nakratko prije posluživanja pokrila sa krpom .Tijesto je mekano ,fila se odlično uklapa u nju ,a idući puta isprobam sa mesnim punjenjem.



Nema komentara:

Objavi komentar

Kiselo grožđe sa papričicom

 Recept je od moje mi drage prijateljice Olgice. Sastojci: 1 kg ljutih papričica 2-3kg bijelog grozda Preljev: 2 l vode 1 l alkoholnog octa ...