ponedjeljak, 26. rujna 2022.

Zlatni kruhek




550g glatkog brašna
200 g  kukuruznog brašna
550 ml  mlake vode
1 1/2 vrećica  suhog kvasca
1,5 žličica  šećera
2 žličice  soli
5 žlica  ulja

 U 100 ml tople vode stavite kvasac,šećer i žličicu brašna.Nek se kvasac aktivira.

U zdjeli pomiješajte obje vrste brašna,dodajte sol ,ulje ,nadošli kvasac i ostatak vode.Sve dobro promiješajte,poklopiti i ostaviti da se diže na toplome cca 1sat.Kad se tijesto diglo miješa ga još jednom i nek se digne opet.

Nakon drugog dizanja tijesto je spremno za daljnji postupak .Kuhinjsku krpu dobro posipajte sa brašnom i na nju istresite tijesto.Ovo je potrebno jer je tijesto dosta mekano i lakše je s njim raditi tj. prebaciti ga u pekač. 



Kalup dobro namastiti(ja koristim mast) i posipajte kukuruznim brašnom ili prezlama da se ne zalijepi za stijenke pekača.

Ovaj kruh se peče u poklopljenoj posudi,,može biti i obična rajngla(šerpa za juhu )al vam poklopac mora imati metalnu ručku da se ne bi ručka tijekom pečenja rastopila.Tijesto zatim prebacite uz pomoć krpe u posudu.



Ja imam po dva ista pekača jer sam frik po pitanju protvica i inih stvari za pećnicu tako da koristim te protvica jednu na drugoj i dobijem izgled peke.

Prije pečenja kruha zarežite po vrhu.



Kruh zatvoriti poklopcem, staviti u pećnicu i uključiti ju na 250 stupnjeva te peći prvo 40 minuta na toj temperaturi.



Onda smanjite temperaturu na 220, otklopite posudu i pecite kruh još cca 20 minuta dok ne dobije rumenu boju po vašem ukusu.





Nema komentara:

Objavi komentar

Kiselo grožđe sa papričicom

 Recept je od moje mi drage prijateljice Olgice. Sastojci: 1 kg ljutih papričica 2-3kg bijelog grozda Preljev: 2 l vode 1 l alkoholnog octa ...