ponedjeljak, 26. rujna 2022.

Palačinkasti smotuljci



PALAČINKE:

3 jaja

60 ml ulja

120 ml mineralne vode

500 ml mlijeka

3-4 žlice šećera

300 g glatkog brašna

PUNJENJE:

2 žumanjka

50 ml šećera

50 ml mlijeka

50 g bijele čokolade

2 listića želatine

150 g mascarpone sira

200 ml slatkog vrhnja

+ maline

Palačinke ispečete klasično ,dio ih smažete sa pekmezom ili nutelom, 6 palačinki ostavite sa strane te ako onda posložite ovaj desert za dan kasnije . Količina kreme je za 4 palačinke.

Želatinu stavite u vodu da nabubri.Žumanjke ,šećer i mlijeko stavite kuhati na paru dok se ne zgusne.Kad se krema skuhala u još vrućoj ubacite ocijeđenu želatinu i čokoladu, dobro promiješajte da se sve rastopi . Ostavite sa strane da se ohladi. Slatko vrhnje ulupate do srednje čvrstoće. Zatim u ohlađenu kremu žumanjaka ubacite mascarpone sir,kratko pomiješajte sa mikserom te na kraju dodajte slatko vrhnje. Dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine.

Za daljnji postupak zamotuljaka potrebne su vam 4 manje zdjelice (ili možete koristiti metalni kalup za muffine) i izrezivač za kolačiće.



Od dvije palačinke izrežete krugove koje ubacujete u sredinu zamotuljaka.



Krajeve izrezanih palačinki smažete ;) a krugove koristite u idućem koraku.



U metalnu zdjelicu stavite palačinku.



Zatim na dno stavite malo kreme.



Na kremu stavite maline ili neko drugo voće ako želite. Ja sam ubrala u vrtu friške i iskoristila ih u palačinkama.



Na maline opet stavite malo kreme .



Na drugi sloj kreme stavite izrezana dva kruga palačinke.



Onda ide opet sloj kreme,malina i opet malo kreme.




Palačinka je spremna za motanje.Skupite krajeve palačinke postupkom faldanja -tako ja to zovem ;) :)



Nafaldanu zatvorenu palačinku učvrstite sa čačkalicom dok vam se krema ne skroz stisne.



Tako zapakiranu palačinku ostavite preko noći u zdjelici da vam se stegne.Drugi dan prije serviranja izvadite čačkalicu i navalite na degustaciju.


Nema komentara:

Objavi komentar

Kiselo grožđe sa papričicom

 Recept je od moje mi drage prijateljice Olgice. Sastojci: 1 kg ljutih papričica 2-3kg bijelog grozda Preljev: 2 l vode 1 l alkoholnog octa ...