četvrtak, 29. rujna 2022.

Kestenova potica



TIJESTO: 

300 g glatkog brašna 

prstohvat soli 

2 žutanjka

35 g šećera 

1 žlica ruma 

150 ml mlakog mlijeka 

35 g maslaca

 15 g kvasca 

1 vanilin šećer

 korica limuna 

NADJEV: 

250 g kesten pirea 

75 g šećera

 100 ml hladnog slatkog vrhnja

 1,5 žlica mljevenog keksa

 sok i korica pola narače 

2 bjelanjke 

Kvasac sa toplim mlijekom, žličicom šećera i žličicom brašna stavite da se diže.Za to vrijeme pripremite sve ostale sastojke za tijesto. U prosijano brašno dodaje se prstohvat soli, rastopljeni i proglašeni maslac, šećer, rum, vanil šećer, žutanjke te na kraju dodaje uzašli kvas iu mijesite glatko tijesto koje vam se ne lijepi za ruke. Tijesto ostavite na toplom da se diže. Kalup za kuglof premažemo maslacem i posipmo sa brašnom . 



Za nadjev pomiješajte kesten pire sa šećerom, hladnim slatkim vrhom, vanil šećerom, mljevenom keksom, sokom i koricom naranče. Dobro pomješajte da se sve poveže.  



Bjelanjke sa prstohvatom soli umutimo u čvrsti snijeg. 



Zatim lagano kestenu postepeno umiješamo snijeg od bjelanjaka. 



Nadošlo tijesto razvaljamo na 5 mm debljine .



Premažemo tijesto sa nadjevom od kesten. 



Zarolamo ga kao roladu i stavimo u kalup za kuglof. 



Tijesto na par mjesta probodemo sa štapičem za ražnjiće do dna kako bi prilikom pečenja para izlazila van. 

Poticu stavimo da se na toplom diže cca pola sata. Pečemo ju na 170 stupnjeva 40 min.

Nema komentara:

Objavi komentar

Kiselo grožđe sa papričicom

 Recept je od moje mi drage prijateljice Olgice. Sastojci: 1 kg ljutih papričica 2-3kg bijelog grozda Preljev: 2 l vode 1 l alkoholnog octa ...