petak, 23. rujna 2022.

Faultline cake-malinasto nutelasta





7 jaja 

210 g šećera 

325 g glatkog brašna

27 g kakaa

1 pecilni prašak 

140 ml ulja 

140 ml mlake vode 

NUTELASTA KREMA: 

520 g mascarpone sira 

350 g nutelle 

460 g slatkog vrhnja 

6 listića želatine ili 1 paketić u prahu

MALINASTA KREMA:

200 g mascarpone sira 

260 g smrznutih malina 

3 žlice šećera 

115 ml slatkog vrhnja

3 listića želatine 

+220 g svježih malina 

115 ml slatkog vrhnja  

3 listića želatine

+ 220 g svježih malina

+1-2 žlice pekmeza od maline ili jagode za premazati biskvit

ZALJEV ZA BISKVIT:

200 ml mlijeka 

2-3 žlice nutelle 




Brašno prosijemo sa pecilnim praškom i kakvim. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg. Mikserom pjenasto umutiti žutanjke i šećer. Dodati postupno vodu pa potom i ulje. I dalje miksajući u smjesu žutanjaka postepeno dodajemo brašno pomiješano s praškom za pecivo i prosijanim kakaom, tj žlicu po žlicu dok se sve lijepo ne sjedini .Na kraju postupno na tri puta špatulom umiješati u smjesu snijeg od bjelanjaka .Biskvit pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C cca 50 min. Napravite test čačkalicom da vidite da li je biskvit gotov. Kalup za ovu tortu je fi 24 i nafilana torta je visine 12,5 cm. Pečeni i ohlađeni biskvit izrežemo na 4 lista. Dok se biskvit peče napravite zaljev za biskvit da se stigne ohladiti.Zakuhajte mlijeko i dodajte u vrelo mlijeko nutellu.

Smrznute maline pomiješamo sa 3 žlice šećera i stavimo da se kratko prokuhaju.Kuhane propasiramo da nemamo onih sitnih koštica i stavimo da se ohlade.

Namočimo želatinu da nabubri.Dok želatina odrađuje svoje pomiješamo mascarpone sir i nutellu da dobijemo glatku smjesu.Slatko vrhnje umutimo u čvrsti šlag.

Želatina je dotle nabubrila,ocijedimo ju i stavimo na kratko u mikrovalnu da se rastopi.U rastopljenu želatinu umiješamo 2-3 žlice smjese sira i nutele ,kratko promiješamo i dodamo u ostatak smjese sira i nutele.Umučeni šlag zatim primješamo u smjesu sira i sve dobro još jednom povežemo.Dobivenu podijelimo smjesu na pola .

Malinastu kremu napravimo na sljedeći način.Prvo također stavimo da se želatina nabubri.Dok ona odrađuje svoje pomiješano pire od maline i mascarpone sir.Slatko vrhnje također umutimo u čvrsti šlag.Nabubrelu želatinu ocijenimo ,stavimo da se u mikrovalnoj otopini i kao kod nutelaste kreme pomješamo sa par žlica smjese malina i sira te onda pomiješamo sa ostatkom kreme od sira .Na kraju u smjesu sira dodamo umučeni šlag,sve opet dobro povežemo i možemo filati tortu.


Slaganje torte.Na pladanj stavite prvi list biskvita zalijte ga mlijekom i nutelom te nanesite prvi sloj nutella kreme.Postavite drugim listom biskvite ,namočite ga i njega premažite sa par žlica pekmeza.Na pekmez zatim pošaljite svježe maline 



i na njih onda stavite malinastu kremu , zagladite i poklopite trećim listom biskvita, njega također polijete s mlijekom i stavite drugi dio nutelaste kreme , zagladite i stavite završni list biskvita kojeg ste također malo polili.




Tortu zatim stavite preko noći da bude dobro stisne i idući dan spreman je za završni dodir.Možete ju ukrasiti i samo šlagom ,dovoljno je čvrsta da ide i pod fondant.Kod mene je bio ovaj novi način ukrašavanja koji se zove faultline sa karameliziranim kruškama .

ps u kreme možete staviti i običan sirni namaz abc ili philadelphia ,ja inače znam koristiti lidlov koji je super kremast pa nekad umjesto mascarponea stavljam taj običan sirni namaz u ovakve tortice koje su na bazi sira i ostalih dodataka ;)


Nema komentara:

Objavi komentar

Kiselo grožđe sa papričicom

 Recept je od moje mi drage prijateljice Olgice. Sastojci: 1 kg ljutih papričica 2-3kg bijelog grozda Preljev: 2 l vode 1 l alkoholnog octa ...