ponedjeljak, 16. svibnja 2022.

Proljetni mousse s jagodama

 




Biskvit:

5 bjelanjaka

prstohvat soli

238 g šećera

250 g glatkog brašna

1 žličica pecilnog praška

100 ml ulja

100 ml vode

1 vanil šećer


Krema: 

5 žutanjaka 

117ml šećera

117 ml mlijeka

120 g čokolade

300 g sirnog namaza (ili mascarponea)

270 ml slatkog vrhnja

5 listića želatina


+ 500-600 g svježih jagoda


Sok od bazge i limuna za natopiti kore


Cca 200 ml slatkog vrhnja za ukrašavanje.

U posudu staviti pola količine šećera, dodati šećer od vanilije, zatim ulje i vodu, pa kratko izmiksati mikserom.

Dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i izmiksati još jednom dok se sve lijepo ne sjedini.

U drugoj posudi, pjenasto umutiti bjelanjke sa prstohvatom soli, uz postepeno dodavanje preostale količine šećera i mutiti dok ne dobijete čvrst snijeg.

Zatim snijeg od bjelanjaka dodavati, malo po malo, prvoj smjesi i svaki put ručno i vrlo polako promiješati.
Smjesu biskvita izliti u kalup promjera fi 22 i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 35-40 min ovisno o vašoj pećnici. Napravite test čačkalicom da vidite jel biskvit pečen.


Na pari kuhati žumanjke, šećer i mlijeko dok se ne ukuhaju( zgusnu) 15 min uz stalno miješanje. U međuvremenu listiće želatine stavite u vodu da nabubre. Kad je smjesa žutanjaka kuhana u još vruće ubaciti čokoladu dobro promiješati da se rastopi i na kraju ubaciti nabubrenu želatinu te opet dobro promiješati da se želatina rastopi. Ostaviti sa strane da se ohladi. U ohlađenu smjesu zatim staviti sirni namaz sobne temperature i čvrsto umućen šlag. Sve dobro sjediniti i filati tortu. Biskvit prerezati na dva puta da dobijete tri kore . Svaku koru prije filanja malo natopiti sokom od bazge i limuna. 

Slaganje : biskvit , jagode narezane na šnitice pola kreme , biskvit ,jagode , drugi dio kreme i zadnji sloj biskvita. Ostaviti u frižideru da se dobro ohladi i stisne. Ukrasiti ju šlagom.









Nema komentara:

Objavi komentar

Kiselo grožđe sa papričicom

 Recept je od moje mi drage prijateljice Olgice. Sastojci: 1 kg ljutih papričica 2-3kg bijelog grozda Preljev: 2 l vode 1 l alkoholnog octa ...