subota, 16. travnja 2022.

Pinca

Pinca - slatki kruh koji se tradicionalno nalazi na Uskršnjem stolu.



1 kg glatkog brašna+ malo za doraditi tijesto po potrebi

1 žličica soli

1,5 kocka kvasca

3OO ml toplog mlijeka

4 žlice milerama ili kiselog vrhnja 

4 žumanjka

3 cijela jaja

250 g šećera

4 šećera od vanilije

korica limuna i naranče 

2 žlice ruma

2 žlice kruškovca ili limončela 

200 g otopljenog maslaca

50 ml ulja

Pripremite si sve sastojke da vam budu u blizini spremni da se krene u akciju.

U toplo mlijeko stavljamo kvasac sa žličicom šećera i malo brašna da se napravi fina pjenica. Dok se kvasac diže pripremite ostale sastojke. Zatim brasno dodajte sol, šećer, otopljeni maslac, ulje, kiselo vrhnje i nadošli kvasac te kratko mikserom promiješate, potom dodajte žutice, jaja, vanilin šećer ,rum,lemonćelo i naribanu koricu limuna i naranče .

Mikserom zamijesite dobro tijesto. Kad ste zamijesili tijesto vrh tijesta nauljite da se ne uhvati korica, i pokrijte dobro prozirnom folijom i kuhinjskom krpom te pustite da se diže na toplom 2 sata.


 Nakon 2 sata premjesite tijesto i ostavite da se digne jos jednom. Nakon sto se tijesto drugi puta diglo kratko ga na malo brašna jos premijesite i podijelite na 3-4 loptice te stavite na papir za pečenje, loptice nek se ponovo dižu cca pola sata. 


Kad se tijesto diglo zarežete ga škarama po vrhu na tri reza. Stavite pince peć i u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva 15 min.











Nakon 15 minuta  kratko izvadite pince  te ih premažite sa razmućenim žumanjcem i malo mlijeka .




Zatim ih posipate sa izmrvljenim kockama šećera.Temperaturu pećnice zatim smanjite na 150 stupnjeva i pečete ih još 20 min, ako vam nisu dovoljno rumene zadnjih par minuta pojačajte temperaturu da vam se fino zarumene. I to je to, oko nje ima dosta posla samo zbog vremenskog dizanja tijesta ,ali se isplati jer su prefine za zasladiti se u blagdansko vrijeme.








Nema komentara:

Objavi komentar

Kiselo grožđe sa papričicom

 Recept je od moje mi drage prijateljice Olgice. Sastojci: 1 kg ljutih papričica 2-3kg bijelog grozda Preljev: 2 l vode 1 l alkoholnog octa ...