Pinca - slatki kruh koji se tradicionalno nalazi na Uskršnjem stolu.
1 kg glatkog brašna+ malo za doraditi tijesto po potrebi
1 žličica soli
1,5 kocka kvasca
3OO ml toplog mlijeka
4 žlice milerama ili kiselog vrhnja
4 žumanjka
3 cijela jaja
250 g šećera
4 šećera od vanilije
korica limuna i naranče
2 žlice ruma
2 žlice kruškovca ili limončela
200 g otopljenog maslaca
50 ml ulja
Pripremite si sve sastojke da vam budu u blizini spremni da se krene u akciju.
U toplo mlijeko stavljamo kvasac sa žličicom šećera i malo brašna da se napravi fina pjenica. Dok se kvasac diže pripremite ostale sastojke. Zatim brasno dodajte sol, šećer, otopljeni maslac, ulje, kiselo vrhnje i nadošli kvasac te kratko mikserom promiješate, potom dodajte žutice, jaja, vanilin šećer ,rum,lemonćelo i naribanu koricu limuna i naranče .
Mikserom zamijesite dobro tijesto. Kad ste zamijesili tijesto vrh tijesta nauljite da se ne uhvati korica, i pokrijte dobro prozirnom folijom i kuhinjskom krpom te pustite da se diže na toplom 2 sata.
Nakon 2 sata premjesite tijesto i ostavite da se digne jos jednom. Nakon sto se tijesto drugi puta diglo kratko ga na malo brašna jos premijesite i podijelite na 3-4 loptice te stavite na papir za pečenje, loptice nek se ponovo dižu cca pola sata.
Kad se tijesto diglo zarežete ga škarama po vrhu na tri reza. Stavite pince peć i u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva 15 min.
Nakon 15 minuta kratko izvadite pince te ih premažite sa razmućenim žumanjcem i malo mlijeka .
Zatim ih posipate sa izmrvljenim kockama šećera.Temperaturu pećnice zatim smanjite na 150 stupnjeva i pečete ih još 20 min, ako vam nisu dovoljno rumene zadnjih par minuta pojačajte temperaturu da vam se fino zarumene. I to je to, oko nje ima dosta posla samo zbog vremenskog dizanja tijesta ,ali se isplati jer su prefine za zasladiti se u blagdansko vrijeme.
Nema komentara:
Objavi komentar