četvrtak, 14. travnja 2022.

Potratna potica

Recept je od drage mi TineValentine sa Coolinarike 


Bijeli biskvit:

3 jaja

130 gr. šećera

130 gr.glatkog brašna

1 žličica pecilnog praška

1 žlica ulja

4 žlice vode

Tamni biskvit:

3 jaja

130 gr. šečera

130 gr.glatkog brašna

1 žličica pecilni prašak

1 žlica ulja

4 žlice vode

2 žlice tamnog kakaa

dizano tijesto:

600 g  brašna

prstohvat soli

1 žumanjak

3 žlice šećera

1 ribana korica limuna

3 žlice ruma

25 g  svježeg kvasca

100 g  maslaca

400 g  mlijeka


Nadjev od oraha:

600 g  mljevenih oraha

200 g  šećera

2 vanilin šećera

1 ribana korica limuna

prstohvat cimeta

prstohvat mljevene ne kuhane kave

100ml  kiselog vrhnja

2 jaja

malo mlijeka


Nadjev od sira:

800 g  sira

prstohvat soli

sok i ribana kora od 1/2 limuna

10 žlica šećera

200 ml  kiselog vrhnja

1 puding od vanilije (stavlja se prašak u sir, ne kuha se)

2 jaja


Zaljev:1 dcl. ruma

50 ml  vode


PREMAZ

1 jaje + malo mlijeka

Sve radim u istoj tepsiji 40*26*6 kako bi vam sve bilo jednakih dimenzija. Prvo ispečemo bijeli i tamni biskvit. Bjelanjke izmiksamo pjenasto, dodamo šećer, zatim žumanjke,ulje, vrelu vodu i dodamo brašno i prašak za pecivo.Smjesu izlijemo na pleh i pečemo približno 10 min na 180°C. Na isti način radimo i tamni biskvit. 



Stavimo ih sa strane da se ohlade dok pripremate dizano tijesto. Kvasac sa malo toplog mlijeka i šečera,ostavimo ga da naraste.Maslac rastepimo.

Brašno stavimo u plastičnu posudu, napravimo rupu u sredini.U brašno u krajevima posude dodamo sol au sredinu dodamo naribanu koricu limuna,šećer,rum,žumanjak i pola mlijeka.Izmješamo žlicom sredinu i dodamo narasli kvasac.Dodamo još rastopljeni maslac i ostatak mlijeka te zamjesimo tijesto.Ostavite da naraste 1 sat.




U međuvremenu pripremimo oba nadjeva od skute( svježi grudvasti sir) i od oraha.

Postupak pripreme i slaganje redova:


Tijesto razvucite u pravokutnik koji je veći od tepsije tj.da je sa tri strane po malo bude viška a sa duže strane da bude još jednom toliko veće tj dupla mjera dulje strane tepsija jer se to kasnije zatvara kao kutija.



Papir za pečenje stavite na dno tepsiju. Tijesto zatim prebacite da visi sa tri strane cca 2-3 cm više od ruba tepsije, samo dulja strana mora biti duplo veća da bi se kasnije moglo prebaciti preko cijele potice.



Na dizano tijesto ide pola smjese orah nadjeva 



 zatim ide bijeli biskvit koji namočimo sa pola zaljeva.



Zatim na bijeli biskvit stavimo cijelu smjesu nadjeva od sira. 




Na sir ide tamni biskvit koji namučimo sa ostatkom zaljeva
 i premažemo ga sa ostatkom nadjeva od oraha.




Višak duljeg dijela tijesta zatim prebacimo(kao da zatvaramo kutiju) preko nadjeva od oraha i sav višak tijesta spojimo i uguramo unutar stranice tepsije. 



Poticu zatim štapićem za ražnjiće izbodemo do dna kako se ne bi tijekom pečenja napuhali i peći cca40-45 min na 180 °C. Prije pečenja poticu premazati sa žumanjkom pomiješanim sa malo mlijeka.



Pečenu poticu odmah pokrijemo sa krpom i istresemo na drugu tepsiju kako se nebi tijesto odvajalo od nadjeva.




Nema komentara:

Objavi komentar

Kiselo grožđe sa papričicom

 Recept je od moje mi drage prijateljice Olgice. Sastojci: 1 kg ljutih papričica 2-3kg bijelog grozda Preljev: 2 l vode 1 l alkoholnog octa ...