Gužvara-Pita sa sirom
Sastojci:
500 g gotovih kora za pite
450 g svježeg sira
100 ml mlijeka
80 ml ulja
3 jaja
1 1/2 žličica pecilnog praška
Sol
120 ml mineralne vode
2 žlice ulja
1 jaje za premaz
Sezam za posip
U zdjelici pomiješamo svježi sir,mlijeko,ulje,jaja,pecilni prašak i sol po vašem ukusu.
U šalici pomiješati mineralnu vodu i ulje.
Dva lista gotovih kora ostavite sa strane za vrh.
Na dno nauljene posude stavimo prvi list kore tako da krajevi prelaze preko ruba. Kistom namažite koru sa mineralnom vodom i uljem, zatim stavite poprečno drugu koru sa krajevima prema van koju također premažete sa vodom i uljem.
Zatim jednu po jednu koru umačite u smjesu sira i onako zgužvanu koru stavljate u posudu na već pripremljene one dvije kore.
Kore ne treba pritiskati kako bi se gužvara tokom pečenja nadigla i bila fino flafasto spužvasta.Tako napravite sa svim korama do kraja slažuči ih jednu na drugu.
One dvije kore koje ste ostavili sa strane posložite na gotovu posloženu gibanicu jednu po jednu ,prvu premažite sa mineralnom vodom a drugu po vrhu premažete sa razmučenim jajetom. Gužvaru posipajte sa sezamom i stavite ju peći na 200° cca 30 min.
Nema komentara:
Objavi komentar