Dizano tijesto: 500 g glatkog brašna
20 g svježeg kvasca
50 ml ulja
60 g šećera
1 žličica soli
2 žumanjka
½ vanil šećera
1 žlica ruma
250 ml toplog mlijeka
Nadjev: 300 g svježeg sira
50 ml kiselog vrhnja
80 g šećera
1 jaje
40 g ušećerene korice naranče
70 g pšeničnog griza
U 100 ml toplog mlijeka stavimo žličicu šećera, žličicu brašna i kvasac da se diže. Dok se kvasac diže u posudu stavimo brašno, sol, ostatak šećera i vanil šećer te malo sa žlicom promiješamo. Kad se kvasac digao izlijemo ga u brašno uz dodavanje ulja, ruma , žumanjaka i ostatka mlijeka. Zamijesimo glatko tijesto i ostavimo ga da se diže sat vremena na toplome. Nakon sat vremena tijesto je spremno za filanje. Za nadjev pomiješamo sve sastojke. Tijesto istresemo na pobrašnjelu podlogu i razvučemo ga na krug cca 50 cm .
Nadjev istresemo na tijesto i jednakomjerno ga razvučemo po tijestu.
Po nadjevu posipamo ušećerene korice naranče.
Zatim tijesto zarolamo ko roladu.
Kalup za kuglof namažemo sa maslacem i posipamo sa krušnim mrvicama kako bi se kasnije potica dala fino izvaditi van. Zarolanu poticu stavimo u kalup . Sa iglom ili štapičem za ražnjiće izbodemo tijesto kako bi višak zraka tokom pečenja izlazio van.
Poticu ostavite pola sata na toplome da se diže prije pečenja. Pecite ju na 180 stupnjeva 60 min . Pečenu poticu odmah okrenite na gornju stranu sa kalupom kako se gornja kora nebi odvajala. Pustite nek se tako ohladi. Ohlađenu posipajte sa šećerom u prahu.
Nema komentara:
Objavi komentar