nedjelja, 6. lipnja 2021.

                            

                                                                 Skutina potica 





Dizano tijesto: 500 g glatkog brašna 

                           20 g svježeg kvasca 

                           50 ml ulja 

                           60 g šećera 

                           1 žličica soli 

                           2 žumanjka 

                           ½ vanil šećera 

                           1 žlica ruma 

                           250 ml toplog mlijeka 

Nadjev: 300 g svježeg sira 

                50 ml kiselog vrhnja 

                80 g šećera 

                1 jaje 

               40 g ušećerene korice naranče 

               70 g pšeničnog griza 

U 100 ml  toplog mlijeka stavimo žličicu šećera, žličicu brašna i kvasac da se diže. Dok se kvasac diže u posudu stavimo brašno, sol, ostatak šećera i vanil šećer te malo sa žlicom promiješamo. Kad se kvasac digao izlijemo ga u brašno uz dodavanje  ulja, ruma , žumanjaka i ostatka mlijeka. Zamijesimo glatko tijesto i ostavimo ga da se diže sat vremena na toplome. Nakon sat vremena  tijesto je spremno za filanje. Za nadjev pomiješamo sve sastojke. Tijesto istresemo na pobrašnjelu podlogu i razvučemo ga na krug cca 50 cm .


 

 Nadjev istresemo na tijesto i jednakomjerno ga  razvučemo po tijestu.  

Po nadjevu posipamo ušećerene korice naranče.






Zatim tijesto  zarolamo ko roladu.



 Kalup za kuglof namažemo sa maslacem i posipamo sa krušnim  mrvicama kako bi se kasnije potica dala fino izvaditi van. Zarolanu poticu stavimo u kalup . Sa iglom ili štapičem za ražnjiće  izbodemo tijesto kako bi višak zraka tokom pečenja izlazio van.



 Poticu ostavite pola sata na toplome  da se diže prije pečenja. Pecite ju na 180 stupnjeva 60 min . Pečenu poticu odmah okrenite na gornju stranu sa kalupom kako  se gornja kora nebi odvajala. Pustite nek se tako ohladi. Ohlađenu posipajte sa šećerom u prahu. 





Nema komentara:

Objavi komentar

Kiselo grožđe sa papričicom

 Recept je od moje mi drage prijateljice Olgice. Sastojci: 1 kg ljutih papričica 2-3kg bijelog grozda Preljev: 2 l vode 1 l alkoholnog octa ...