petak, 11. lipnja 2021.

 Pita od jagoda i rabarbare 



Prhko tijesto:145 g glatkog brašna 

                         240 g oštrog brašna 

                         225 g maslaca 

                         95 ml hladne vode 

                         1 žličica soli 

Nadjev:150 g rabarbare očišćene 

              400 g jagoda 

              210 g šećera 

               30 g gustina 

            + žumanjak za premazivanje tijesta 

Zamijesimo tijesto   od navedenih sastojaka. Tijesto  zamotamo u prozirnu foliju i stavimo ga  na pola sata u frižider da odmori. Kad se tijesto odmorilo  podijelimo ga na pola. Tijesto rastanjimo na 3 mm debljine. Kalup za pite promjera fi 28 premažemo sa maslacem, malo pobrašnimo  i prvu polovicu  tijesta stavimo u kalup.



 Malo vilicom  izbodemo dno tijesta i stavimo kalup sa podlogom kratko u frižider dok pripremimo gornju koru tj. dok ju ukrasite (izrezuckate) i nju nakon izrezivanja stavite u frižider da se stisne kako bi ju kasnije lakše prenijeli na pitu. Rabarbaru očistite i nasjeckajte na male komadiće, jagode također očistite od peteljki i narežite na ploške. U zdjelu sa rabarbarom i jagodama dodajte šećer i gustin dobro  žlicom promiješajte  sve sastojke i ostavite da stoji 10 min da puste sok.  Kalup sa tijestom stavite 10 min da se peče na 200 stupnjeva  u prethodno zagrijanoj pećnici . Nakon 10 min izvadite tijesto, smanjite pećnicu na 180 stupnjeva, ulijte pripremljeni  nadjev i odmah prebacite preko nadjeva  drugi dio pripremljenog tijesta.




 Vrh pite premažite sa žumanjkom kako bi dobili rumenu boju.  Pitu zatim pecite 50 min ili možda koju minutu dulje ovisno o vašoj pećnici. Pečenu pitu ostavite da se dobro ohladi i spremni ste za uživanje. Uz nju možete poslužiti i kuglicu sladoleda.  






Nema komentara:

Objavi komentar

Kiselo grožđe sa papričicom

 Recept je od moje mi drage prijateljice Olgice. Sastojci: 1 kg ljutih papričica 2-3kg bijelog grozda Preljev: 2 l vode 1 l alkoholnog octa ...