Pita od jagoda i rabarbare
Prhko tijesto:145 g glatkog brašna
240 g oštrog brašna
225 g maslaca
95 ml hladne vode
1 žličica soli
Nadjev:150 g rabarbare očišćene
400 g jagoda
210 g šećera
30 g gustina
+ žumanjak za premazivanje tijesta
Zamijesimo tijesto od navedenih sastojaka. Tijesto zamotamo u prozirnu foliju i stavimo ga na pola sata u frižider da odmori. Kad se tijesto odmorilo podijelimo ga na pola. Tijesto rastanjimo na 3 mm debljine. Kalup za pite promjera fi 28 premažemo sa maslacem, malo pobrašnimo i prvu polovicu tijesta stavimo u kalup.
Malo vilicom izbodemo dno tijesta i stavimo kalup sa podlogom kratko u frižider dok pripremimo gornju koru tj. dok ju ukrasite (izrezuckate) i nju nakon izrezivanja stavite u frižider da se stisne kako bi ju kasnije lakše prenijeli na pitu. Rabarbaru očistite i nasjeckajte na male komadiće, jagode također očistite od peteljki i narežite na ploške. U zdjelu sa rabarbarom i jagodama dodajte šećer i gustin dobro žlicom promiješajte sve sastojke i ostavite da stoji 10 min da puste sok. Kalup sa tijestom stavite 10 min da se peče na 200 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici . Nakon 10 min izvadite tijesto, smanjite pećnicu na 180 stupnjeva, ulijte pripremljeni nadjev i odmah prebacite preko nadjeva drugi dio pripremljenog tijesta.
Vrh pite premažite sa žumanjkom kako bi dobili rumenu boju. Pitu zatim pecite 50 min ili možda koju minutu dulje ovisno o vašoj pećnici. Pečenu pitu ostavite da se dobro ohladi i spremni ste za uživanje. Uz nju možete poslužiti i kuglicu sladoleda.
Nema komentara:
Objavi komentar