nedjelja, 6. lipnja 2021.

                              Čoko vanilasti parffe



Moj način parffea,lagano i fino .Ko voli nek izvoli i proba jel mu se sviđa. 





Biskvit:6 bjelanjaka

             284 g šećera

             2 vanil šećera

             300 g brašna

             1 1/2 žličica pecilnog praška 

              120 ml vode

              120 ml ulja

              20 g kakaa

 Krema:6 žutanjaka

             150 ml šećera

             150 ml mlijeka

             120 g tamne čokolade

             120 g bijele čokolade 

             380 ml slatkog vrhnja

             300 g sirnog namaza

             1 žličica vanil paste

             7 listića želatine

U posudu stavite pola količine šećera,vanil šećer,zatim ulje i vodu,pa kratko izmiksati .Dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom te izmiksati još jednom  dok se sve lijepo ne poveže.

U drugoj posudi pjenasto umutite bjelanjke sa prstohvatom soli,uz postepeno dodavanje druge polovice šećera dok ne nastane čvrsti snijeg.

Zatim smjesu bjelanjaka dodavati malo po malo prvoj smjesi i ručno promješati dok se ne sjedinji.  Smjesu biskvita izlijete u namašten i pripremljen kalup za torte promjera 20-22 cm.Biskvit pečete u prehodnoj zagrijanoj pećnici   na 180 stupnjeva 30-45 min ovisno o vašoj pečnici. Napravite test sa čačkalicom da vidite  kad je  pečen. Prohladite ga i izrežete na tri lista.

Na pari kuhajte žumanjke ,šećer i mlijeko dok  smjesa ne postane gusta cca 10 min. Želatinu namočite da nabubri.Prije nego gotovu kuhanu kremu skinete sa pare unutra ubacite nabubrelu želatinu da se rastopi. Smjesu zatim podijelite na dva dijela. U jednu stavite tamnu čokoladu, a u drugi dio ubacite bijelu čokoladu i vanil pastu . Promiješajte da se čokolade rastope u toplo kremi. Ostavite ih zatim da se ohlade,brzo to bude.  Slatko vrhnje umutite u čvrsti šlag i podijelite na dva dijela. Zatim u svaku kremu ubacite pola količine sirnog namaza ,dobro promiksate   i dodajte po pola količine tučenog šlaga.Dobro  promiješjte svaku kremu  da se sjedini i možete krenuti filati tortu.

Biskvite prije filanje obavezno namočim mlijekom jer volim sočne  i moćne torte. 



Na prvu koru biskvita  stavimo tamni dio kreme,prekrijemo sa drugim listom biskvita  i bijelom kremom.Završimo sa trečim listom biskvita.Tortu možete ukrasiti sa slatkim tučenim vrhnjem ili kao u mom slučaju sa fondantom.

Nema komentara:

Objavi komentar

Kiselo grožđe sa papričicom

 Recept je od moje mi drage prijateljice Olgice. Sastojci: 1 kg ljutih papričica 2-3kg bijelog grozda Preljev: 2 l vode 1 l alkoholnog octa ...