Čoko vanilasti parffe
Moj način parffea,lagano i fino .Ko voli nek izvoli i proba jel mu se sviđa.
Biskvit:6 bjelanjaka
284 g šećera
2 vanil šećera
300 g brašna
1 1/2 žličica pecilnog praška
120 ml vode
120 ml ulja
20 g kakaa
Krema:6 žutanjaka
150 ml šećera
150 ml mlijeka
120 g tamne čokolade
120 g bijele čokolade
380 ml slatkog vrhnja
300 g sirnog namaza
1 žličica vanil paste
7 listića želatine
U posudu stavite pola količine šećera,vanil šećer,zatim ulje i vodu,pa kratko izmiksati .Dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom te izmiksati još jednom dok se sve lijepo ne poveže.
U drugoj posudi pjenasto umutite bjelanjke sa prstohvatom soli,uz postepeno dodavanje druge polovice šećera dok ne nastane čvrsti snijeg.
Zatim smjesu bjelanjaka dodavati malo po malo prvoj smjesi i ručno promješati dok se ne sjedinji. Smjesu biskvita izlijete u namašten i pripremljen kalup za torte promjera 20-22 cm.Biskvit pečete u prehodnoj zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 30-45 min ovisno o vašoj pečnici. Napravite test sa čačkalicom da vidite kad je pečen. Prohladite ga i izrežete na tri lista.
Na pari kuhajte žumanjke ,šećer i mlijeko dok smjesa ne postane gusta cca 10 min. Želatinu namočite da nabubri.Prije nego gotovu kuhanu kremu skinete sa pare unutra ubacite nabubrelu želatinu da se rastopi. Smjesu zatim podijelite na dva dijela. U jednu stavite tamnu čokoladu, a u drugi dio ubacite bijelu čokoladu i vanil pastu . Promiješajte da se čokolade rastope u toplo kremi. Ostavite ih zatim da se ohlade,brzo to bude. Slatko vrhnje umutite u čvrsti šlag i podijelite na dva dijela. Zatim u svaku kremu ubacite pola količine sirnog namaza ,dobro promiksate i dodajte po pola količine tučenog šlaga.Dobro promiješjte svaku kremu da se sjedini i možete krenuti filati tortu.
Biskvite prije filanje obavezno namočim mlijekom jer volim sočne i moćne torte.
Na prvu koru biskvita stavimo tamni dio kreme,prekrijemo sa drugim listom biskvita i bijelom kremom.Završimo sa trečim listom biskvita.Tortu možete ukrasiti sa slatkim tučenim vrhnjem ili kao u mom slučaju sa fondantom.
Nema komentara:
Objavi komentar