ponedjeljak, 3. rujna 2018.

Gingerbread pumpkin pie

Gingerbread pumpkin pie                                                                                                                                                                                                                                                                                           
Imala sam kutiju kupovne  smjese za medenjake koju je trebalo potrošiti.Inače pečem medenjake po svom recepteku ,al ovu kutiju sam dobila od nekoga na poklon  da probam usporediti  tu gotovu pripremljenu smjesu sa homemade medenjacima.Prvobitna zamisao je bila napraviti podlogu za pitu od mljevenih gotovih medenjaka al sam se onda sjetila na ovu kutiju u svojoj špajzici pa reko šteta da propadne  i tako je nastala ova fina pita.
Ginger kora; 200 g  smjese za medenjake dr.Oetker
                       25 g rastopljenog maslaca
                      25 ml mlijeka
                      1 zutanjak
Nadjev; 200 g pirea od bundeve
             250 g riccota sira
              1 jaje
             3 žlice meda
Šaum: 1 bjelanjak
           70 g šećera 
            1 žlica octa ili limun soka
Ginger kora; pomijesamo  pola  gotove  suhe mješavine  za medenjake sa rastopljenim maslacem,zutanjkom i mlijekom.Zamijesimo glatko tijesto ,ako je potrebno dodajte malo brašna da dobijete tijesto koje možete dalje valjati.Izvaljajte  tijesto, prenesite ga u kalup te malo nabockajte tijesto.Kalup   u kojem sam pekla je 35*11.Kalup sa tijestom ostavite u frižideru dok pripremate  nadjev.
 Za nadjev pomiješajte pire od bundeve  sa jajetom,sirom i medom.Zacine cimet i đumbir stavite po svom ukusu cca 1/2 žličice od svakog zacina.Pitu pecite cca 20 min na 180 stupnjeva tj ovisno o vašoj pečnici.Pečenu pitu ostavite da se ohladi pa na nju stavite šaum.
Šaum (meringu) napravite na sljedeči način.Bjelanjak sa šećerom stavite na paru i kuhajte stalno miješajući dok se sav šećer ne rastopi.Probajte test prstima da nebi ostali kristalići šećera.Uzmite malo smjese bjelanjka  i šećera sa prstima i probajte dal osjetite kristale šećera ,ako osjetite šećer onda morate još kratko kuhati bjelanjke a ako  vam je fino svilenkasto pod prstima smjesu skinete sa pare i mikserom mutite dok ne dobijete čvrsti šaum.Pred kraj dodajte 1 žlicu octa ili soka od limuna te još kratko promiksajte da se sve dobro poveže i učvsti.Zatim šaum nanesete na ohlađenu pitu te ju brenerom malo prošarate.Pitu narežite te guštirajte uz šalicu dobre kave ili čaja .


Nema komentara:

Objavi komentar

Kiselo grožđe sa papričicom

 Recept je od moje mi drage prijateljice Olgice. Sastojci: 1 kg ljutih papričica 2-3kg bijelog grozda Preljev: 2 l vode 1 l alkoholnog octa ...