četvrtak, 6. listopada 2022.

CHOCO KESTEN TORTA

 


BISKVIT: 

10 jaja 

300 g šećera 

464 g glatkog brašna 

2 pecilne praške 

38 g kakae 

200 ml vode 

200 ml ulja 

ČOKO KREMA :

450 ml slatkog vrhnja 

200 g čokolade

 200 g mascarpone sira

KESTEN KREMA :

750 g kesten pirea 

200 g maslaca 

8 žlica ruma 

8-10 žlica šećera u prahu 

300 ml slatkog vrhnja 

+ neskvik i rum za natapanje biskvita 

Brašno prosijemo sa pecilnim praškom i kakaom.Bjelanjke istući u čvrsti snijeg. Mikserom pjenasto umutiti žutanjke i  šećer. Dodati postupno vodu pa potom i ulje.I dalje miksajući u smjesu zutanjaka postepeno dodajemo brašno pomiješano s praškom za pecivo i prosijanim kakaom, tj žlicu po žlicu dok se sve lijepo  ne sjedini  .Na kraju postupno na tri puta  špatulom umiješati u smjesu  snijeg od bjelanjaka .Biskvit pečemo u prethodno zagrijanoj pečnici na 170°C cca 50 min.Napravite test čačkalicom da vidite da li je biskvit gotov.Kalup za ovu tortu je 30*20 i nafilana torta je visine 10 cm.Pečeni i ohlađeni biskvit izrežemo na 4 lista. 

Prvo pravite čoko kremu  tj ganash da se on stisne dok vam se biskvit pece i onda ohladi.Stavite 300 ml slatkog vrhnja da se lagano zagrije i kad se vrhnje zagrijalo ubacite čokoladu i miješate dok vam se čokolada skroz ne istopi.Ostavite  sa strane da se ohladi .Kad se ganash ohladio mikserom ga malo promiksamo te u njega ubacimo mascarpone sir i još kratko izmiksamo da se sve fino poveze.U drugoj zdjeli umutimo ostatak   slatkog  vrhnja .Zatim pomiješamo ganash mascarpone  kremu sa  umučenim vrhnjem i naša čoko krema je spremna za filanje. 

Slatko vrhnje ulupamo u čvrsti šlag i stavimo ga malo sa strane .Kesten pireu dodamo šećer u prahu,rum i omekšali maslac.Izmješamo sa mikserom da se poveže.Na kraju u smjesu kestena  umiješamo šlag  i naša kesten krema je spremna za filanje. 

Slaganje torte ,prva kora biskvita i stavljamo pola kesten kreme ,zatim druga kora biskvita i onda ide čoko krema,treća kora biskvita i ostatak kesten kreme i na nju ide zadnja kora biskvita.

Biskvit močim sa neskvikom i rumom prije samo filanja. 


Nema komentara:

Objavi komentar

Kiselo grožđe sa papričicom

 Recept je od moje mi drage prijateljice Olgice. Sastojci: 1 kg ljutih papričica 2-3kg bijelog grozda Preljev: 2 l vode 1 l alkoholnog octa ...