srijeda, 7. travnja 2021.

Jaje na oko u prhkoj košarici


 





Tijesto;130 g glatkog brašna

               90 g maslaca

                40 g šećera

               prstohvat soli

              po potrebi dodati žlicu  hladne vode 

Nadjev; 260 g milerama 

              100 ml slatkog vrhnja

              40 g šećera

              2 vanil šećer

               naribana korica limuna

               12 polovica marelica iz kompota

Zamijesimo tijesto od navedenih sastojaka, te po potrebi ako nas brašno traži dodamo žlicu hladne  vode kako bi dobili kompaktnu smjesu.Tijesto  zamotamo u prozirnu foliju, i stavimo ga  da odmori 30 min   u hladnjaku.Nakon pola sata tijesto razvaljamo na debljinu 3-5 mm i utisnemo u  podmazan kalup za mini pitice.Tijesto izbodemo vilicom ,na tijesto stavimo pek papir i suhi slanutak da se održi forma košarice.Pećnicu prethodno zagrijemo na 180 stupnjeva.


Tako pripremljene košarice stavimo  prvo peći  7 min ,zatim ih kratko izvadimo van kako bi sklonili  slanutak sa pek papirom.Nakon toga košarice pečemo još 10-15 min ovisno o vašoj pećnici.Košarice ohladite i spremne su za punjenje.

Za nadjev istučete slatko vrhnje sa  obje vrste šećera  u čvrsti šlag .Zatim smjesi šlaga dodamo mileram i naribanu koricu naranče.U dresir vrečicu stavite smjesu i punite košarice.Na vrh stavite polovicu marelice ,dobro ohladite i uživajte u degustaciji.






Nema komentara:

Objavi komentar

Kiselo grožđe sa papričicom

 Recept je od moje mi drage prijateljice Olgice. Sastojci: 1 kg ljutih papričica 2-3kg bijelog grozda Preljev: 2 l vode 1 l alkoholnog octa ...