BISKVIT:57 g omekšalog maslaca
100 g šećera
56 g ulja
2 veća jaja
300 g brašna
32 g mlijeka u prahu
½ žličice soli
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice pecilnog praška
175 g otopljene bijele čokolade
240 g buttermilk
1 žličica vanil extrakta
BUTTERMILK:240 ml mlijeka
3 žlice octa
KREMA:500 ml mlijeka
6 žlica šećera
100 g gustina (ili 2 pudinga vanilije + 1 puna žlica gustina)
100 g bijele čokolade
150 g maslaca
100 ml slatkog vrhnja
+ 300 g svježih malina
Prvo napravimo buttermilk .U svježe mlijeko ubacimo 3 žlice octa i ostavimo da odstoji 10 min.
Čokoladu otopimo na pari i ostavimo da se prohladi.
Pomiješamo brašno, soda bikarbonu, pecilni prašak ,sol i mlijeko u prahu.
U zdjelu za miksanje stavite omekšali maslac i šećer. Kratko promiksajte da se sastojci povežu. Zatim dodamo jaja i miješamo 2 minute na najvećoj brzini. Nakon toga u smjesu maslaca dodamo suhe sastojke i pola količine buttermilka. Promiksamo i dodamo ostatak buttermilka i otopljenu čokoladu da se sve fino sjedini. Biskvit jednako podijelimo u 4 kalupa promjera fi 16.Stavimo ga peči u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva cca 20-25 min. Napravite test sa čačkalicom da vidite jel biskvit pečen. Biskvite prije filanja malo namočite sa mlijekom.
Priprema kreme: od pola litre mlijeka oduzmemo količinu koja nam je dovoljna tek toliko da razmutimo gustin. Ostatak mlijeka sa šećerom stavimo da zakuha. U uzavrelo mlijeko ulijemo pripremljeni razmućeni gustin i kuhamo dok se ne zgusne. Kad se krema skuhala u još vruću kremu ubacimo nasjeckanu čokoladu i miješamo špatulom dok se ne rastopi. Zatim kremu prekrijemo sa prozirno folijom da se ne stvari korica tokom hlađenja. U ohlađenu kremu dodamo maslac sobne temperature i slatko vrhnje koje smo prije toga umutili u čvrsti šlag. Sve dobro izmiksamo i spremni smo za filanje torte. Kremu podijelite na tri jednaka dijela. Na pladanj stavite sloj biskvita , malo manje od pola prve smjese kreme ,poslažite maline po njoj i na maline stavljate ostatak kreme.
To radite sve dok ne potrošite sve sastojke .Torta je u ovom promjeru visoka 15 cm . Ukrasite tortu po svom ukusu .Moja je bila ukrašena slojem maslac kreme uz dodatak bijele čokolade i dijela fondant mase. Ukrase na torti sam radila od puslica.
P.s Maslac kremu za omazati tortu radim u omjeru 250 g maslaca dobro umiksati ,dodamo 100 g šećera u prahu i 100 g otopljene bijele čokolade.
Nema komentara:
Objavi komentar