ponedjeljak, 12. travnja 2021.

Bijela kraljica

 


BISKVIT:57 g omekšalog maslaca 

             100 g šećera 

             56 g ulja 

              2 veća jaja 

              300 g brašna 

              32 g mlijeka u prahu 

              ½ žličice soli 

              1 žličica sode bikarbone 

              1/2 žličice pecilnog praška 

              175 g otopljene bijele čokolade 

              240 g buttermilk 

              1 žličica vanil extrakta 

BUTTERMILK:240 ml mlijeka 

                        3 žlice octa 

KREMA:500 ml mlijeka 

                6 žlica šećera 

               100 g gustina (ili 2 pudinga vanilije + 1 puna žlica gustina) 

                100 g bijele čokolade 

                150 g maslaca 

                 100 ml slatkog vrhnja 

                 + 300 g svježih malina 

Prvo napravimo buttermilk .U svježe mlijeko ubacimo 3 žlice octa i ostavimo da odstoji 10 min. 

Čokoladu otopimo na pari i ostavimo da se prohladi. 

Pomiješamo brašno, soda bikarbonu, pecilni prašak ,sol i mlijeko u prahu.  

U zdjelu za miksanje stavite omekšali maslac i šećer. Kratko promiksajte da se sastojci povežu. Zatim dodamo jaja i miješamo 2 minute na najvećoj brzini. Nakon toga u smjesu maslaca dodamo suhe sastojke i pola količine buttermilkaPromiksamo i  dodamo ostatak buttermilka  i otopljenu čokoladu da se sve fino sjedini. Biskvit jednako podijelimo  u 4 kalupa promjera fi 16.Stavimo ga peči u prethodno zagrijanu pećnicu  na 180 stupnjeva cca 20-25 min. Napravite test sa čačkalicom da vidite jel biskvit pečen. Biskvite prije filanja malo namočite sa mlijekom. 

Priprema kreme: od pola litre mlijeka oduzmemo količinu koja nam je dovoljna tek toliko  da razmutimo gustin.  Ostatak mlijeka sa šećerom stavimo da zakuha. U uzavrelo mlijeko ulijemo pripremljeni razmućeni gustin i kuhamo dok se ne zgusne. Kad se krema skuhala u još vruću kremu ubacimo  nasjeckanu čokoladu i miješamo špatulom dok se ne rastopi. Zatim  kremu prekrijemo sa prozirno folijom da se ne stvari korica tokom hlađenja. U ohlađenu kremu dodamo maslac sobne temperature i slatko vrhnje koje smo prije toga umutili u čvrsti šlag.  Sve dobro izmiksamo i spremni smo za filanje torte. Kremu  podijelite na tri jednaka dijela. Na pladanj stavite sloj biskvita , malo manje od pola  prve smjese kreme ,poslažite maline po njoj i na maline stavljate ostatak kreme.







To radite sve dok ne potrošite sve sastojke .Torta je u ovom promjeru visoka 15 cm . Ukrasite tortu po svom ukusu .Moja je bila ukrašena slojem maslac kreme uz dodatak bijele čokolade i dijela fondant mase. Ukrase  na torti sam radila od puslica. 



P.s Maslac kremu za omazati tortu radim u omjeru 250 g maslaca dobro umiksati ,dodamo 100 g šećera  u prahu i 100 g otopljene bijele čokolade. 

Nema komentara:

Objavi komentar

Kiselo grožđe sa papričicom

 Recept je od moje mi drage prijateljice Olgice. Sastojci: 1 kg ljutih papričica 2-3kg bijelog grozda Preljev: 2 l vode 1 l alkoholnog octa ...