ponedjeljak, 3. srpnja 2023.

Rudarska greblica




Tijesto:
 370 g glatkog brašna 
200 ml kiselog vrhnja
125 ml toplog mlijeka
1 žličica soli
2 žlice masti( ulje)
1 žumanjak
1/2 žličice suhog kvasca

Nadjev:
1/2 kg sira
1 jaje
1 bjelanjak
50 g mljevenih oraha
Sol
Umijesiti sve sastojke u glatko tijesto i prekriti ga plastičnom folijom, nek tijesto odstoji sat vremena a može i dulje.
Sir, jaja, orahe i sol  pomiješati zajedno u jednu smjesu.
Tijesto razvaljamo u dvostrukoj veličini lima za pečenje(cca60*40). Razvucite na tanko tijesto, jednu polovicu tijesta  prebacite u namašteni lim za pečenje, ostatak vam visi preko ruba i kasnije ga prebacujete preko nadjeva . Na donji dio tijesta namazati nadjev, preklopiti ostatkom tijesta i zavrnuti rubove. Rubove savijamo prema gore kako nadjev nebi iscurio. Tijesto prije pečenja po vrhu izbockamo  vilicom.


Greblicu peći 20-25 min na temperaturi od 200 stupnjeva.
Pred kraj pečenja greblicu premažemo sa kiselim vrhnjem i vratimo na 5 min u pećnicu.



Rudarska greblica nadjeva se sirom i nekim od dodataka(orasi,špinat ili blitva uz malo metvice,naribana žuta mrkva,kopriva ,lišće mladog luka)ili samo sirom.Ukoliko se koristi zelenje ili žuta mrkva za nadjev povrće se mora kratko popirjati na ulju ili domaćem kiselom vrhnju.

Nema komentara:

Objavi komentar

Kiselo grožđe sa papričicom

 Recept je od moje mi drage prijateljice Olgice. Sastojci: 1 kg ljutih papričica 2-3kg bijelog grozda Preljev: 2 l vode 1 l alkoholnog octa ...