PODLOGA:
250 g mljevenog keksa ( plazma a mogu biti i medenjaci)
70 g rastopljenog maslaca
+2-3 žlice mlijeka po potrebi
PRVA KREMA:
1 žličica želatine u prahu +2 žlice vode
250 g mascarpone sira
250 ml slatkog vrhnja
1 žličica ekstrakta vanilije
75 g šećera u prahu
30 g kakae
DRUGA KREMA:
6 listića želatine
250 g piree od bundeve
200 bijele čokolade
500 ml slatkog vrhnja
1 žlica ekstrakta vanilije
Mljeveni keks pomiješajte sa rastopljenim maslacem i 2-3 žlice mlijeka .Kalup za tortu unutarnju stranu obložimo sa acetatnom folijom kako bismo lakše odvojili tortu od kalupa.Smjesu zatim utisnemo sa žlicom ili malim valjkom u kalup za tortu fi 18.
Želatinu namočimo sa 2 žlice vode i ostavimo da nabubri.Slatko vrhnje umutimo u čvrsti šlag.Mascarponeu dodamo šećer u prahu i kakao,sve dobro promiješamo.Nabubrelu želatinu u mikrovalnoj otopimo i umiješamo u smjesu sira.Na kraju siru dodamo umučeni šlag i sve skupa dobro povežemo ,te kremu nanesemo na sloj podloge od keksa.Tortu stavite u friškač do drugog sloja kreme.
Za drugi sloj kreme također prvo namočite želatinu da nabubri.Odvojite 150 ml slatkog vrhnja od ukupne količine i stavite da se zagrije al nesmije zavriti.Ubacite u toplo vrhnje čokoladu da se otopi.Kad se čokolada otopila u još toplu smjesu vrhnja i čokse ubacite žlicu vanil extrakta i nabubrenu želatinu koju ste prije toga ocijedili.Dobro promiješajte da se želatina dobro rastopi .Zatim toj smjesi dodajte pire od bundeve i sve dobro povežete.Onaj ostatak 350 ml slatkog vrhnja umutite u čvrsti šlag te primješajte smjesi čokolade i bundeve.Sve skupa dobro sjedinite i dobivenu kremu nanesete na prvi sloj kreme.Tortu zatim stavite da se hladi najbolje preko noći.
Ukrasiti ju možete po želji ,kod mene je gornji dio preliven ganashom i ovi baletni cookisi uokolo su bili baš spremljeni za ovu krasoticu .
P.S -Podloga za samu tortu ovaj puta kod mene je bila od medenjaka koji su mi se prosušili i bilo mi ih je žao baciti pa sam ih iskoristila ,ako koristite plazma keks možete u keks ubaciti jednu malu žličicu začina za medenjake jer se ta vrsta začina divno sljubljuje sa bundevom.BON APETIT
Nema komentara:
Objavi komentar