četvrtak, 6. listopada 2022.

CHOCO PUMPKIN MOUSS TORTA-BALERINA TORTA

 


PODLOGA:

250 g mljevenog keksa ( plazma a mogu biti i medenjaci) 

70 g rastopljenog maslaca 

+2-3 žlice mlijeka po potrebi 

PRVA KREMA:

1 žličica želatine u prahu +2 žlice vode 

250 g mascarpone sira 

250 ml slatkog vrhnja 

1 žličica ekstrakta vanilije  

75 g šećera u prahu 

30 g kakae 

DRUGA KREMA: 

6 listića želatine 

 250 g piree od bundeve 

200 bijele čokolade

500 ml slatkog vrhnja 

1 žlica ekstrakta vanilije 

Mljeveni keks pomiješajte sa rastopljenim maslacem i 2-3 žlice mlijeka .Kalup za tortu unutarnju stranu obložimo sa acetatnom folijom kako bismo lakše odvojili tortu od kalupa.Smjesu zatim utisnemo sa žlicom ili malim valjkom u kalup za tortu fi 18. 

Želatinu namočimo sa 2 žlice vode i ostavimo da nabubri.Slatko vrhnje umutimo u čvrsti šlag.Mascarponeu dodamo šećer u prahu i kakao,sve dobro promiješamo.Nabubrelu želatinu u mikrovalnoj otopimo i umiješamo u smjesu sira.Na kraju siru dodamo umučeni šlag i sve skupa dobro povežemo ,te kremu nanesemo na sloj podloge od keksa.Tortu stavite u friškač do drugog sloja kreme. 

Za drugi sloj kreme također prvo  namočite želatinu  da nabubri.Odvojite 150 ml slatkog vrhnja od ukupne količine i stavite da se zagrije al nesmije zavriti.Ubacite u toplo vrhnje čokoladu da se otopi.Kad se čokolada  otopila u  još toplu smjesu vrhnja i čokse ubacite žlicu vanil extrakta i nabubrenu želatinu koju ste prije toga ocijedili.Dobro promiješajte da se želatina dobro rastopi .Zatim toj smjesi dodajte pire od bundeve i sve dobro povežete.Onaj ostatak 350 ml slatkog vrhnja umutite u čvrsti šlag te primješajte smjesi čokolade i bundeve.Sve skupa dobro sjedinite i dobivenu kremu nanesete na prvi sloj kreme.Tortu zatim stavite da se hladi najbolje  preko noći. 

Ukrasiti ju možete po želji ,kod mene je gornji dio preliven ganashom i ovi baletni cookisi uokolo su bili baš spremljeni za ovu krasoticu . 

P.S -Podloga za samu tortu  ovaj puta kod mene je bila od medenjaka koji su mi se prosušili i bilo mi ih je žao baciti pa sam ih iskoristila ,ako koristite plazma keks možete u keks ubaciti jednu malu žličicu začina za medenjake jer se ta vrsta začina divno sljubljuje sa bundevom.BON APETIT 

Nema komentara:

Objavi komentar

Ferrero fingers

 Sastojci: 250g mascarponea  100 g sirnog namaza 150 g butelje 250 ml slatkog vrhnja 50 g napolitanki Mlijeko+ malo ruma( rum po želji) Kaka...