60 g cukera
60 g brašna
4 žlice ulja
1žličica pecilnog praška
Žele: 250 g višanja
3 žlice šećera
250 ml vode ili soka
1 preljev za torte
Čoko krema:250 g čokolade za kuhanje
500 ml slatkog vrhnja
Za ovu torticu trebate 2 kalupa.Jedan fi 18 a drugi fi 15.
Prvo napravimo gansah za coko kremu.Zagrijemo 250 ml slatkog vrhnja skoro do vrenja, zatim unutra ubacimo čokoladu da se rastopi.Ostavimo da se skroz ohladi.Ovaj korak možete napraviti i večer .
Jaja,secer i ulje miksamo dok ne dobijemo svijetlu pufastu masu,zatim lagano umijesamo brasno sa pecilnim praskom.Smjesu izlijemo u kalup fi 18 te stavimo peci na 180 stupnjeva cca 15 min,ovisi o vasoj pecnici.Napravite test cackalicom.Ako je čačkalica suha biskvit je gotov.
Žele : višnje sa 1 žlicom šećera ,malo cimeta i 250 vode ili soka stavimo da zavrije.Preljev pomiješajte sa 2 žlice šećera i 2 žlice tekucine kako piše na pakiranju,te ukuhate u uzavrele višnje.
Ohlađeni biskvit stavimo na pladanj za tortu.
Na biskvit stavimo obruč kalupa fi 15 i u njega stavljamo preljev.Prvo si polovite višnje i stavite ih po biskvite te onda izlijete tekučinu da vam preljev ne ode u biskvitek.
Ostavimo biskvitek sa preljevom da se ohladi.Poslije samo lagano izvučemo obruč i ostane nam fini oblik želea na biskviteku. ;)
Zatim okolo biskvita stavimo obruč i acetatnufoliju( kod mene je folija koju sam dobila od dragog stričeka sa placa koji dobije grožde upakirano u folije) za torte da nam kasnije bude lakše odvojiti gotovu tortu .
Onda krenemo na završnu fazu tj čoko kremu.Izmiksamo ohlađeni ganash i onda ga povežemo sa onim ostatakom 250 ml slatkog vrhnja koji smo također umutili u čvrti šlag.Dobivenu kremu stavimo na već pripremljeni biskvitek sa želeom.
Tortu stavimo na hlađenje . Nakon što je odstajala cca 3 sata u friškaču,skinemo obruč i foliju te ju po vrhu ukrasimo ako želimo sa kakaom ili kao ja večinom odvojim 3 žlice ganasha za dekoraciju ružica po vrhu a vi kako vas volja.
P.S-Ako koristite smrznute višnje onda samo smanjite sok -vodu na 220 ml jer će se otapanjem namiriti tekucina dovoljna za preljev.Na smrznute višnje možete dodati još jednu žlicu šećera tokom kuhanja da vam ne bi bile prekisele ako želite a i ne morate.Prvi puta kad sam radila ovu torticu u gotovu čoko kremu sam još dodala malo nutele tako da mi je krema ispala tamnija ;) Uvijek kemijam pa svaki puta bude za nijansu drugačije ;) ;)
Nema komentara:
Objavi komentar